Hondedromen
Hondedromen

Niemand weet zeker of andere diersoorten ook dromen. Sommige dieren hebben wel de vergelijkbare slaapstadia als mensen.

Olifantenslaap
Olifantenslaap

Olifanten slapen staand, maar kennen ook een periode van REM slaap (slaap waarbij de ogen snel bewegen), waarin ze wel gaan liggen.

Wetenschappers weten het niet
Wetenschappers weten het niet

Sommige wetenschappers gaan ervanuit dat dromen bedoeld zijn om herinneringen goed op te slaan in je geheugen en dat we dus dromen over de belangrijke zaken die we ons later moeten kunnen herinneren. Andere wetenschappers denken juist dat we dromen over de dingen die niet de moeite waard zijn. Dromen zouden volgens deze wetenschappers bedoeld zijn om je geheugen 'schoon' te houden.

Natuurlijk dromen we
Natuurlijk dromen we

Dromen zouden mogelijk geen enkel functie hebben, maar het bijproduct zijn van twee natuurlijke processen, namelijk slaap en bewustzijn.

Slapend rijp worden
Slapend rijp worden

REM slaap heeft mogelijk een functie in de ontwikkeling van de hersenen. Vroeggeboren baby's vertonen 75% REM slaap, terwijl volgroeide en op tijd geboren babi's slechts 15% van hun slaap REM slaap vertonen. Ook bij dieren lijkt dit zo te zijn. Jonge katten en hamsters hebben alleen maar REM slaap, terwijl een pasgeboren cavia nauwelijks REM slaap vertoont (cavia's zijn al ver ontwikkeld bij hun geboorte).

Een lamp bij bed, niet bij je knie?
Een lamp bij bed, niet bij je knie?

Wetenschappers snappen het soms ook niet: als men een felle lamp op de knieholtes van mensen scheen, kon men het slaap-waak-ritme van de hersenen beïnvloeden.

Hightech zonnebril
Hightech zonnebril

In Engeland is het ministerie van defensie gelukt om de interne klok van soldaten te herprogrammeren, zodat ze 36 uur zonder slaap kunnen. Kleine optische kabels die in een bril verwerkt zijn zorgen voor een ring van sterk wit licht rond het netvlies van de soldaten. Dit geeft het gevoel dat men net wakker geworden is. Dit systeem is voor het eerst gebruikt bij Amerikaanse piloten tijdens de bombardementen boven Kosovo.

Slaapdronken
Slaapdronken

Zeventien uur wakker blijven resulteert in een zelfde prestatieniveau als wanneer bloed 0.05% alcohol bevat.

Ik zat even te dutten
Ik zat even te dutten

De ramp met de Challenger space shuttle wordt door sommigen toegedicht aan menselijke fouten, waarbij met name slaapgebrek een belangrijke zou hebben gespeeld.

Sst! ik probeer te slapen!
Sst! ik probeer te slapen!

Blootstelling aan lawaai 's nachts kan het immuun systeem negatief beïnvloeden, zelfs als men niet wakker wordt van het lawaai. Onbekende geluiden en lawaai tijdens de eerste of laatste twee uur van slaap heeft qua verstoring het grootste effect.