Voor de wekker wakker
Voor de wekker wakker

Sommige mensen lijken een "interne wekker" te hebben, waardoor ze wakker worden rond de tijd dat ze op willen staan. Dit wordt veroorzaakt door het hormoon adrenocorticotropine. Wetenschappers denken dat dit te maken heeft met een onbewuste voorbereiding op de stress van wakker worden.

Pillen om te slapen?
Pillen om te slapen?

Sommige slaaptabletten, zoals bijvoorbeeld de barbituraten, die vroeger veel gebruikt werden, onderdrukken de REM slaap, hetgeen schadelijk kan zijn wanneer men ze lange tijd gebruikt.

Liever missen dan slapen
Liever missen dan slapen

Wanneer men slaappillen neemt om zo weer te kunnen slapen om zo het gemis van een overledene te overkomen is geen goed idee. De pillen verstoren het natuurlijke rouwproces.

Staren naar de wekker
Staren naar de wekker

Zelfs het kleine beetje licht van bijvoorbeeld een digitale wekker kan voor sommigen mensen genoeg zijn om de slaap te verstoren. Je hoeft er niet echt wakker van te worden, maar het licht van de wekker zet een "hersenschakelaar" om, waardoor de aanmaak van stoffen om te slapen afneemt.

Even afkoelen
Even afkoelen

Om in slaap te kunnen vallen, moeten we afkoelen. Lichaamstemperatuur en slaap-waak-ritme zijn nauw met elkaar verbonden. Daarom kan het soms moeilijk zijn in slaap te vallen op een zwoele zomeravond. Het systeem dat lichaamswarmte afvoert naar de huid werkt het beste wanneer het tussen de 18 en 30 graden is. Als men ouder wordt kunnen deze temperatuurgrenzen afnemen naar 23 tot 25 graden.

Sneller dronken
Sneller dronken

Na vijf nachten van slaapgebrek zal het effect van drie drankjes hetzelfde zijn als wat zes drankjes normaal met iemand doen.

Op apegapen
Op apegapen

Mensen slapen gemiddeld die uur minder dan ander primaten, zoals chimpansees, resusapen, doodshoofdaapjes en bavianen. Die slapen gemiddeld tien uur per dag.

Half wakker
Half wakker

Eenden moeten constant waakzaam zijn om niet aangevallen te worden door roofdieren. Dit doen ze door hun slaap-waak systeem te balanceren. Steeds maar een hersenhelft van een eend is in slaap, terwijl de andere helft slaapt.

Ademnood
Ademnood

Tien procent van de mensen die snurken hebben slaapapneu. Dit is een stoornis waarbij de ademhaling tijdelijk stop tijdens de slaap. Dit kan oplopen tot wel 300 keer ademnood per nacht, hetgeen de kans op een hartaanval of een beroerte vergroot.

Ongeremd snurken
Ongeremd snurken

Snurken gebeurt alleen in niet-REM slaap.