Luie tieners?
Luie tieners?

Tieners hebben ongeveer net zo veel slaap nodig als kleine kinderen (zo'n 10 uur), terwijl mensen boven de 65 aan ongeveer zes uur genoeg hebben. Voor de gemiddelde volwassene is ongeveer acht uur optimaal.

Nog heel even blijven liggen
Nog heel even blijven liggen

Een aantal studies hebben gevonden dat vrouwen een extra uur slaap nodig hebben per nacht. Het missen van dit extra uur slaap zou een mogelijke verklaring kunnen zijn voor het feit dat vrouwen vatbaarder zijn voor depressie.

Het went
Het went

Een vermoeid gevoel went na korte tijd. Mensen die voor onderzoek bewust wakker gehouden werden, rapporteerden in het begin dat ze last hadden alert te blijven, dat hun stemming veranderde en dat hun fysieke prestatie afnam. Echter, na een paar dagen was men zich hier niet meer van bewust.

Vroeger was alles beter
Vroeger was alles beter

Uit dagboeken uit de tijd dat de gloeilamp nog niet bestond blijkt dat men negen tot tien uur per nacht sliep en dat deze slaapperiodes varieerden afhankelijk van zonsop- en ondergang.

We zijn jong
We zijn jong

Het meeste dat we weten over slaap, hebben we geleerd uit onderzoek van de afgelopen 25 jaar.

Bijna volwassen
Bijna volwassen

Mensen in de leeftijd van 18 tot 24 jaar presteren slechter op allerhande taken na een periode van slaapgebrek dan oudere volwassenen.

Nachtsurfen
Nachtsurfen

Experts hebben uitgezocht dat het meest aantrekkelijke afleidmiddel om niet te hoeven slapen het internet is. Doordat er 24 per dag de mogelijkheid bestaat om te surfen, heb je 24 uur per dag de mogelijkheid om niet te slapen.

Omschakelen is veilig
Omschakelen is veilig

Het extra uur slaap dat je krijgt wanneer de klok door de wintertijd een uur wordt teruggezet leverde in Canada een afname op van het aantal auto-ongelukken.

Slaapverwekkende films
Slaapverwekkende films

De Internet Movie Database, waarin alle mogelijke filminformatie te vinden is, bevat een stuk of 8 films met als titel 'Sleep', de opmerkelijkste daarin is de film 'Sleep' van Andy Warhol uit 1963, waarin gedurende vijf uur een slapende John Giomo (Andy Warhol's toenmalige partner) te zien is. Verder geeft de Internet Movie Database aan dat er 178 films zijn met in de titel het woord 'sleep'. De enige film met het woord 'slaap' in de titel is de Belgische film 'Slaap, Wimmeke slaap

Als een prinsesje?
Als een prinsesje?

De Britse koningin Victoria werd gedurende haar leven steeds dikker. Ze was slechts 1.57 meter, maar had een omvang van 116 cm. Doordat ze zo fors was en last had van slapeloosheid, moesten haar hofdames haar gedurende dag wakker houden, zodat ze niet het hele kasteel op liet schrikken met haar harde gesnurk.