Vlinders in je hoofd
Vlinders in je hoofd

Volgens de Blackfootindianen die vroeger in Canada en Amerika leefden, brachten vlinders dromen met zich mee als je sliep. Baby's kregen een stuk stof waarin een vlinderembleem was verwerkt in de haren gebonden om te kunnen slapen.

It's all in the family
It's all in the family

HYPNOS: HYPNOS is the God of Sleep, which he induces with purest opium smoked through a horn. Obviously the God of Hyppies. He could also be the God of Dangerous Addictions, as he works for HADES with his brother THANATOS, the God of Death. Luckily he's recently found a better use for his talents and gave his name to hypnosis, the mesmerising modern miracle of psycho-physiological somnambulism. You are feeling sleepy Sleeeeepy. You are going to sleeeep Does it work? Grieks

Rozendromen
Rozendromen

De geuren die je ruikt tijdens je slaap beïnvloeden de inhoud van je dromen, zo hebben onderzoekers van de Universiteit van Mannheim aangetoond. Eerst werden proefpersonen geconfronteerd met de geur van rozen tijdens hun dromen. Bij een andere slaapsessie drong een sterke geur van rotte eieren hun neus binnen. Na een tijdje maakten de onderzoekers hun proefpersonen wakker om ze te ondervragen over hun belevenissen in dromenland. Na het dutje met rozengeur rapporteerden alle deelnemers prettige dromen. Het merendeel van de proefpersonen gaf aan dat de geur van rotte eieren bij hen tot vervelende dromen en zelfs nachtmerries had geleid.

Wakker van de herrie
Wakker van de herrie

Aan geluiden van auto's of treinen tijdens de slaap is niet te wennen. Uit onderzoek van TNO blijkt dat mensen die al jaren in de buurt wonen van drukke verkeersplekken onrustiger slapen, vaker wakker worden en zelf ook vinden dat de kwaliteit van de slaap achteruitgaat.

Slaapdronken achter het stuur
Slaapdronken achter het stuur

Een 42-jarige beschonken automobilist is op 22 februari 2007 tijdens zijn aanhouding in slaap gevallen. Hij hield zijn ogen niet meer open tijdens het wachten op vervoer naar het politiebureau, meldt de politie in Den Haag donderdag. De man werd aangehouden omdat zijn linker buitenspiegel ontbrak. Hij bleek geen rijbewijs te hebben.

Op heterdaad
Op heterdaad

De Noorse politie heeft op 9 augustus 2007 een dief opgepakt die in slaap was gevallen achter het stuur van de auto die hij wilde stelen, nadat een voorbijganger de slapende dief had opgemerkt en aan de politie had gemeld. Op de achterbank lagen allerlei spullen die hij 's nachts uit huizen had gestolen.

Deinend op de golven
Deinend op de golven

De Belgische politie heeft vorig jaar in Antwerpen een Nederlandse man opgepakt die ingebroken had in het Scheepvaartmuseum in Antwerpen en daar op een schip in slaap was gevallen. De man zei dat hij enkel een slaapplaats zocht en dat de schade aan het schip er al was toen hij naar binnen ging.

Vol gas
Vol gas

Een 38-jarige man uit Druten heeft in 2008 ergens in het voorjaar de buurt wakker gehouden door achter het stuur van zijn stilstaande auto in slaap te vallen, maar tegelijkertijd gas te geven. Buurtbewoners belden de politie wegens de herrie die dat maakte. Agenten maakten de man uiteindelijk wakker en merkten dat hij te veel had gedronken.

Ik ben even bij de buren
Ik ben even bij de buren

In Rotterdam is in 2008 een dutje een inbreker duur komen te staan. De 35-jarige Rotterdammer werd op heterdaad betrapt door de politie toen hij na zijn inbraakpoging op de bank van een naburige woning in slaap was gevallen. Agenten kregen 's ochtends melding van een inbraak in een nagenoeg leegstaande woning. Ter plaatse werd niemand meer aangetroffen. De deur van een nabijgelegen woning stond open, waar op de bank de slapende verdachte werd aangetroffen.

Het wordt maar niet groen
Het wordt maar niet groen

Een stoplicht heeft vorig jaar oktober in Amsterdam-West een wel heel slaapverwekkende invloed gehad op een automobilist. De man had veel te veel gedronken waardoor hij, terwijl hij stond te wachten, in slaap was gesukkeld. De politie trof de stilstaande auto een kwartier later aan toen de lichten al waren overgegaan op knipperen.